Breville BBM 600

Ekmek Yapma Makinesi İncelemesi


Kaynak: EkmekSanati.info'dan alınmıştır.


Herkese merhaba,


Dilimin döndüğünce Breville BBM 600 İKON ile ilgili deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım. Alım aşamasında sitedeki bilgilerden çok faydalandım, umarım yazdıklarım da alacak olanlar için yol gösterici olur. Eve aldığımız herşeye bir isim koyma adetimiz olduğundan bunun adını da İKONCAN koyduk.


Bir ihtiyaç olduğunu düşündüğüm EYM'yi alırken, hanımın  görüşlerine de başvurdum. Birkaç modelin resmini gösterdim, bazı takıntıları olduğundan   marka model önemli olmaksızın onun tercihlerini   gözönüne aldım. Öncelikle dört köşe sandık gibi olması, tamamı çelik veya alüminyum dışı olan bir ürün aradık. :tmt:Gerçi işin %80'i konuya özen ve ilgi, %20'si makineye bağlı olduğundan bence her makine, sahibine ısındıktan sonra mükemmel ekmek yapabiliyor. 

Essenso BM 1309 piyasada bulamadım,   Kenwood BM 450 internet dışında başka bir yerde rastlamadım, fiyatı da %50 değişkenlik gösteriyordu (220-350 TL,bence biraz kafa karıştırıcı bir durum) .  Tefal, Beko, Arçelik, Premier, Sinbo, Severin, Delonghi vb. çoğunu inceledim, ama metal dış yüzeyleri olmadığından veya yuvarlak olduklarından eledim. 


Kala kala buzdolabı fiyatına Breville kaldı.  Onda da en büyük handikap teknik servis sorunuymuş, ancak ülkemize girdiği 2009'dan bu yana biraz satış olmuştur ve servis de yerleşmiştir diye düşündüm saf saf, inşallah başımıza birşey gelmez. 


Ürünü Akmerkez ENPLUS'dan  570 TL'ya kredi kartına 6 taksitle aldım. İnternette daha uygun fiyatlar da vardı ama bunun yanında 240 TL değerinde su ısıtıcı (kettle) hediyesi vardı, eğer onu almasaydım 500 TL yapacaklardı. Evdeki bozulursa kullanırız, olmazsa hediye ederiz diye aldım,yani EYM  330 TL'ye geldi. EYM'nin yurtdışı satış fiyatı da 290  dolar. 


Tezgahta pek yer kaplamayan sağlam görünüşü hoşuma gitti. Ancak üst kısmında siyah plastik iyi durmamış.  İçindeki biri katlanır ve metal, diğeri reçel için düz ve katlanmaz plastik iki bıçağı dışında 20-30 sayfalık tercüme edilip fotokopi kağıdına basılmış ortası zımbalı kullanma kılavuzuyla garanti belgesi çıktı. Kılavuz  yetersiz ama denediğim tarifler de sonuç iyi oldu. Kılavuzun en gıcık olduğum tarafı habire Yeni Zelanda için ölçü şu bu gibi bahsedip durmasıydı. Bari o kısımları çıkaraydınız fotokopi yaparken. Üç yaprak tasarruf ederdiniz, dünya para verdik içinden ne spatula,ne ölçü kabı, ne tuzluk şekerlik çıktı. :dvym:Bunları kayınvalideden kalma tartı, İKEA'dan aldığım ölçü kaşıkları ve kabı ve Migrostan aldığım spatula ile tamamladım. 


Ürünün içi ve kapağı çelik kaplı, üstteki LCD ekran dokunmatik, menü İngilizce ve ışıklı değil ama çok okunaklı. Ekran kilidi yok, yanlışlıkla içine bakarken ikinci ekmekte programı sıfırladım (aferin bana). Açma kapama düğmesi yok işin bitince fişe bi zahmet uzanacaksın. Dış kaplama zannedildiği kadar iyi değil, elle değince leke oluyor. Tın tın teneke gibi öyle dökme çelik filan değil.  Üst kısımdaki plastik kapakla yanındaki  kumanda paneli arası bayağı açık, belki güvenlik için yapmışlardır, ama daha yakın olması gerekirdi. Çalışma sırasında içini gösteren ışığı var.


İçinde 13 değişik program var (normal beyaz, fransız, köy, kepekli, tam buğday, reçel, pizza, makarna hamuru vs). İstenirse manuel olarak da ayar yapılabiliyor. Yaptığınız manuel ayarı hafızaya alabiliyor. 750-1000-1250 gr.lık ekmekler yapıyor. Üzerinde otomatik kuruyemiş,meyve,tahıl çekmecesi var. Makine çalıştıktan 5 dk. sonra elektrik gitse bile 60 dk. hafızası var. 13 saat önceden ayarlanabiliyor. Ekmek yapımı aşamasında, hamur yoğururken lastik ayakları üzerinde üstelik yeri de düzgün olmasına rağmen çok sarsılıyor. Alet pişirme sırasında üst kapak dahil her yeri aşırı ısınıyor. Yan panellere yumurta kır ye o derecede yani el değmiyor.   Önceden EYM sahibi olmadığımdan bu normal bir durum mu benimkinde bir anormallik mi var anlayamadım? Gördünüz ya ben biraz hassasım, iyi ki plastik bir model almadım diye sevindim. İlk çalıştığında hafif bir koku yaptı, ikinci de neredeyse yoktu. Soğuması için kapağı hafif aralık bırakın diyor, ben de bizim bebeğin küçük ördeğini kapağı arasına koyuyorum, en azından soğuyana kadar komik duruyor.





Sonuçta hep 750 gr.lık ekmekler yaptım:


Beyaz ekmek:


280ml su, 500 gr. Un, 1 çay kaşığı tuz, birer çorba kaşığı zeytinyağı ve şeker, süt tozu yoktu kullanamadım, 1.5 çay kaşığı diye  tam paket instant maya kullandım,(kitapta mayaya marka verip Tandaco yeast demiş, bir de ayrıca bread improver diye ekmek geliştirici önermiş bunu bulamadım) bu hamur iyi ki çok kabarıp cama makineye taşmadı. Onun dışında kabuk rengi açık seçtiğimden üstü iyi kızarmadı. Tadı da fazla mayadan dolayı ekşimsi ve kuru, yavan oldu. Yine de sıcakken bir kısmını götürdük kalan da pazar sabahı kızartıldı. Tavada muhteşem yumurtalı, sarmısaklı filan birşeyler yaptım.




Tahıllı _Ballı Sütlü  ekmek:


Aynı ölçülerde aynı programla, bu sefer hazır ekmek karışımı denedim, Sinangil kullandım. Kullanılacak su miktarından eksiltmek üzere şeker yerine bal,süt tozu yerine de süt (yarı yarıya), 1.5 çay kaşığı instant maya ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı. Ürün güzel kabardı, maya sönüm yırtığı ve tepe kümbeti oluştu, tadı da yerinde ve nefisti, kabuk rengini de koyu seçmiştim, ama bence balın da renge katkısı oldu. Karışım miktarı iyi tutulmuş. Lezzet iyiydi. Üstelik yanlışlıkla pişirme aşamasında programı silmiştim, daha sonra yeniden sadece pişirme yaptım.





Çikolatalı Kek


Bu tarifi soberman ustanın çok yaptığı tarifte unu kakaolu sinangil ile değiştirerek yaptım, yalnız sonradan farkettim, unda kabartma tozu varmış, üstelik kabartma tozunu da yarım değil 1 paket kullanmıştım, içine ceviz ve kırpılmış madlen çikolata da attım, sonuçta lezzet on numara ama çabuk dağılan ve ufalanan bir kek ortaya çıktı, biraz kuruca, bunun ıslağı daha makbul biliyorsunuz. Kabarma da beklediğim kadar olmadı.






sorularınız için: ekmeksanati.info'dan @tuwana