Beko BKK-2510

Çift Kazanlı Ekmek Yapma Makinesi İncelemesi


Kaynak: EkmekSanati.info'dan alınmıştır.


Makinemizin Çeşitli Açılardan Dış Görüntüsü







Kazan bölümünün görüntüsü:






EYM'nin iç ve dış görünümlerini vermeye çalıştım. Plastik dış gövdeli ve dış gövdedeki plastik de fena bir kalitede değil, tatmin edici. Kapak kısmı metal kaplamalı, üzerinde de 2 adet yuvarlak gözetleme penceresi mevcut. Biraz irice ama biz kaldırıp çıkaracak bir yer bulabildik. Gözetleme pencereleri için herhangi bir ışıklandırma tertibatı yok. Burada el fenerimiz yardımımıza koştu  


Biraz da kazanları ve aparatlar hakkında bilgi vereyim:


Tekli kazanımız;



Çiftli kazanımız;



ve aparatları;



Beko 2 ayrı kazana sahip ve doğal olarak da 2 ayrı kazan için ayrı ayrı karıştırıcı kollar. Tekli kazanda 2 adet karıştırıcı kol var. Çiftli kazada ise her bir bölme için ayrı ayrı tekli karıştırıcılar var. Gözetleme gözü de çiftli bu yüzden. Çiftli kazanda aynı anda 2 adet farklı ekmek yapabiliyorsunuz. Mesela biri normal ekmek iken, diğeri katkılı ekmek olabiliyor, ya da siz nasıl isterseniz.


Kullanma kılavuzunda kazanın makineye çevirerek yerleştirileceği yazıyor ama bu yanlış zira kazanı yerine bastırarak direkt takıyorsunuz ve yine yukarı doğru direkt çekerek çıkarıyorsunuz. Ekmeği çıkarırken öncesinde kılavuzdan okuduğum bir tavsiyeye uymadığım için kendime oldukça kızmıştım. Zira kılavuzda karıştırma kollarının takılacağı mili öncesinden azıcık yağlamamı tavsiye ediyordu ama yağlamazsak neyle karşılaşacağımız yazmıyordu, ben de acemi EYMci olduğumdan “aman canım nolur ki”  şeklinde bir düşünceyle yaklaşık 10 dk ecel terleri dökerek ekmeğimi çıkarmaya çalıştım. Sizler de “ne ecel teri canım, abartma” derseniz, hiç demeyin çünkü bir yandan salla, bir yandan silikon spatulamla kenarlardan aç, bir yandan bunlara rağmen çıkmayan ekmeğimi elle tutarak çek, valla çok yoruldum ve sıkıldım. Lütfen sizler bu tavsiyeye uyun, ben de mutlaka uyacağım 2. uygulamamla beraber. Hatta şöyle söyleyeyim: ben karıştırıcıları çıkarmak için çıkarıcı telle vs. uğraşmadım, zira karıştırıcılar o kadar hengameye rağmen hala kazanın tabanında duruyordu ve resmen oraya yapışmıştı. Çünkü mil ile karıştırıcı arasına giren hamur orada bir güzel sertleşmiş doğal olarak. Çekmeyle bile çıkmadı da suda kalınca epeyi bir müddet ancak o zaman ayırdım onları kazandan.  


Ek olarak Beko BKK-2510’un zamanlayıcısından da bahsedeyim müsaadenizle. Bu makinenin zamanlayıcı fonksiyonu oldukça başarılı. Mesela ekmek programını başlattıktan kaç saat sonrasına ekmeğiniz hazır olsun istiyorsanız zamanlayıcıyı o kadar saat sonrasını işaret edecek şekilde ayarlıyorsunuz. Örneğin Gece 22:00’da başlatacaksınız, ekmeğin de sabaha 09:00 da hazır olmasını istiyorsunuz. Bu durumda zamanlayıcıyı 11 olarak ayarlıyorsunuz, 22:00 + 11 = 09.00 oluyor. Yani hiç kafa yormanıza gerek kalmıyor. Bu özelliği bence çok güzel. Bu arada zamanlayıcıyı maksimum 13 saat olarak kullanabiliyorsunuz. 


Neyse devam edeyim. EYM ile, Büyük 1100 gr, Küçük 800 gr, Çiftli 500 gr (tek hazne için) ekmekler yapabiliyorsunuz.


Ekmeği küçük boyutlu yani 500 g un kullanarak yaptım. Un olarak Sinangil marka geleneksel beyaz ekmek karışımını kullandım. Karıştırma bittikten sonra yoğurmaya başladığında ben de müdahale ettim, ek olarak un ya da suya ihtiyaç olmayacak şekilde yoğurma işlemini gerçekleştirdi, yoğurmasından memnun kaldım. İşlemleri şu şekilde yaptı: Yoğurma 1-Kabartma 1-Yoğurma 2-kabartma 2-kabartma 3 ve 1 saat pişirme. Program: standart 1 no’lu program, 180 ºC, orta kabuk. Normalde 3 saat 15 dk’lı programa ben 20 dk fazladan pişirme yaptırdım, zira kabuğunun rengi açık renkti. Belki de 200 derecede pişirme yapmalıydım, bilemiyorum.


Resimler de aşağıda.









Resimler gecenin 22:25’inden, ancak bu kadar oldu. Çünkü işten çıkıp eve gelince hemen başladım ama 3 saat 15 dk + 20 dk ilave ile ancak bu saatte çıkarabildim. Bir de tabi yaklaşık 10 dk'lık savaşımız da var. Kabuktaki çöküntü ve kırıkları da bizzat kendim yaptım istemeden ezerek, yukarıda anlattığım cebelleşme sonucudur kendileri. Bir türlü kazandan ayrılmayı bilmedi bu ekmek. Neyse ama biz onu sevdik her şeye rağmen. Homojen gözenek dağılımına, süngerimsi yumuşak dokuya ve yeterince kalın bir kabuğa sahip kendileri. Kesmesi çok rahat, ayrıca doyurucu daha uzun süreli tok tutuyor, bu da kilo kontrolümüzü kolaylaştıracak diye düşünüyorum.  


Uyguladığım tarifi de yazayım belki değerlendirme yapmak istersiniz. Gördüğünüz gibi bizde tepe kümbeti-maya yırtığı yok. Sebebi nedir? Bilemem ancak tahmin ederim. Belki mayası az, belki diğer süt vs. maddeler engelleme yaptı, yorumu siz ustalara bırakıyorum.


NORMAL BEYAZ EKMEK

Program Konumu STANDART

Pişirme konumu Az/Orta/Çok

Ekmek boyutu Küçük

Su 300 ml

Sıvı yağ 1 Büyük ölçü kaşığı

Süt 1 Büyük ölçü kaşığı

Beyaz Un 3 tam 1/3 Ölçü kabı (500gr)

Şeker 3 Küçük ölçü kaşığı

Tuz 1,5 Küçük ölçü kaşığı

Instant kuru toz maya 1,5 Küçük ölçü kaşığı


Bu tarifi aynen uyguladım. Bu arada ölçü kabımız en son 200 ml olarak işaretlenmiş ancak bardağın ağzına kadar tüm birimleri izlediğinizde bardak tam dolu olunca 240 ml olarak ölçüleniyor.


Bir de şundan bahsedeyim. Beko BKK-2510 elektrik kesilince 15 dk. hafızasını çalıştırabiliyormuş. Ayrıca işlem seçimi yapabileceğiniz bir programı var. Kek programı adı altında özel bir programı yok. Bu arada açma/kapama tuşu yok, prizden açma/kapama. Kullanma kılavuzunda aydınlatıcı bilgiler de mevcut. Kısacası her zaman yapmamız gereken şeyi yapalım: Fiyat/Fayda? Bence gayet makul. Alırsanız pişman olmazsınız. Beko yaygın servis ağı ve yedek parça kolaylığı ile tercihlerde öne çıkabiliyor. Fiyatı 17.12.2010’a kadar 134,90 TL, nerede derseniz, TR’nin en büyük internet üzerinden alışveriş sitesinde. İsim vermeyeyim dedim ama yine de slogan reklamı vermiş oldum  


Unutmadan, makinenin dışı ısınıyor ama asla el yakacak kadar değil, normal bir yetişkin elinden bahsediyorum tabii ki. Gürültüsü dersek, rahatsız edici değil, sarsıntısı da normal, sadece karıştırırken.


Umarım Beko BKK–2510 hakkındaki bu incelemem faydalı olmuştur. kullanma kılavuzuna da şu linkten ulaşabilirsiniz:


www.beko.com/UsageManuals/71eca6bbfc87439799902152f47c30f9.pdf




sorularınız için: ekmeksanati.info'dan @doğaldanyana