Sinbo SBM-4704 Ekmek Yapma Makinesi



Sinbo SBM-4704


Sinbo, ülkemizde evde ekmek yapımı konusunda adeta bir patlama meydana getirmeyi başarabilmiş tek firmadır, bu nedenle kendilerine minnettar kaldığımı vurgulamak isterim. Sinbo, Ülkemizin en fazla satıldığı düşünülen markası olup, yine yaygın satılan SBM-4704 modeli test için tercih edilmiştir. Sinbo'nun daha önce kullanmış olduğum iki modelini (4704 ve 4705) olumsuz sonuçlar yüzünden iade etmiş olmam bu testi benim için ayrıca önemli kılmıştı.


Sinbo SBM-4704 ve aksesuarları


SBM-4704, kemik rengi orta kalite plastikten imal edilmiştir. Her ne kadar görüntü olarak yuvarlak hatları sebebiyle küçük gibi görünsede, büyük boyutlu EYM'ler arasındadır.


Ekmek kazanı içine konulmuş malzemeler ve hamurun yoğrulması.


SBM-4704, diğer EYM'lerde olduğu gibi bir adet dikdörtgen ekmek kazanı ile gelmektedir. Ekmek kazanı yatay ve dikey arasında tanımlanabilecek şekilde ekmek yapmaktadır. Standart Ölçü Kapı, ölçü kaşığı, bıçak çıkarma telinin yanında 1 adet de yoğurma bıçağı gelmektedir. Oldukça detaylı ve bol tarifli bir kullanım kitapçığı da mevcuttur.


Ekmek kazanı EYM'ye dikine yerleştirilmekte ve saat ibresi dönüş yönünde bir miktar döndürülerek kilitlenmektedir.


Kumanda Paneli ve programlar


Kumanda Paneli


Sinbo'lar Çin üretimi EYM'lerdir. Standart olduğu üzere toplam 6 butondan meydana gelmiştir. Zamanlama butonu 2 adettir.


# Somun büyüklüğü seçimi (750-900 gr)

# 12 dijital program; çabuk program için hız butonu

# Hızlı Pişirme, reçel, kek, sandviç programı

# 13 saattlik programlanabilir geciktirme zamanlayıcısı

# 60 dakikalık sıcak tutma fonksiyonu

# Kabuk rengi seçimi (Açık, normal ve koyu)


Olumlu Yönleri:


Yapı olarak orta kalite plastikten imal edilmiş olup, pişme esnasında koku vb. yaymamaktadır.


Sinbo'nun kendine has bir ekmeği olup, her ne kadar kümbeti ve yarığı abartılı olmasa da, ekmek her yönüyle pişmektedir. Diğer bazı markalarda görülen ve özellikle gözetleme penceresinin altı ve çevresinin beyaz kalmasına Sinbo'da rastlanmamıştır.


Gözetleme penceresi yeterince geniş olmasına rağmen ışık desteği olmadığı için içi rahat görülememektedir.


Gerek kitapçığı, gerekse de İnternet üzerinde tarif desteği diğer markalara nazaran çok üstündür.


Geniş bir servis ağı ve müşteri desteği mevcuttur.


Karıştırma ve pişirme olarak toplam  600 Watt gücündedir.


750 ve 900 gr. yatay ekmek yapmaktadır.


Beyaz, Tam buğday ve Fransız ekmeğinin yanında kendine has süper hızlı programı mevcuttur. Diğer EYM’nda olduğu gibi reçel, kek, sandviç, hamur, fırınlama ve sıcak tutma programları vardır.


Maya sönüm yırtığı ve Tepe kümbeti


Sinbo'nun ekmek yapımı tamamen kendine özgüdür. Kendi tarifinin uygulanması esnasında diğer markalarda olmadığı kadar özen göstermek zorunda kaldım. Sebebi de, İnterneti ya da kendi kitapçıkları incelendiğinde Sinbo ekmeklerinin tümünde Tepe kümbeti olmadığı, ya da çok küçük olduğu görülmektedir. Hatta bir çok ekmekğin üstü elle düzlenmiş görüntüsü mevcuttur.


Sinbo'ya ait Ekmek Yapımı kitapçığı


Örnek olarak yukarıdaki resimde Sinbo'nun hazırlamış olduğu Ekmek Yapımı kitapçığı'nın üzerindeki ekmek resmi ele alınabilir. En başarılı uygulamalarından biri olan bu ve benzeri resimlerde yuvarlak bir kümbet ya da yarık olarak ayrılmış bir yırtık görmek mümkün değildir.


Klasik Sinbo ekmeği. Oldukça hacimli olmasına rağmen, Kümbeti oluşmamış bir tepe ve iz şeklinde maya sönüm yırtığı


SBM-4704 Ekmeği önden ve yandan görünüm. Kabuk üzerinde yoğunluk dikkat çekmekte.


Kabuk ve Doku yapısı


Aynı tarif uygulanmış başka bir EYM ekmeği. Tepe Kümbeti ve Maya Sönüm Yırtığı farklarına dikkat.


Yukarıdaki örnekte Tepe Kümbeti ve Maya Sönüm Yırtığı ideale yakın bir ekmeğin, Sinbo ekmeğine nazaran çok daha kalın olmasına rağmen kümbet ve yırtık sayesinde nasıl hacimli olduğu görülmektedir.


Olumsuz Yönleri:


Yapılan ekmekler tarifine uygun yapılsa dahi Tepe Kümbeti ve Maya Sönüm Yırtığı çok zayıf olmaktadır. Bu nedenle tariflerden en ufak bir sapmada ya da ısı veya yükseklik değişikliğinde ekmeğin üstü basılı gibi üretilmektedir.


Kullanmış olduğum EYM'nin kabuk seçiminde, hangi renk kabuğu seçerseniz seçin, pişirme süresi hep  3 saat olarak sabit kalmakta idi. Diğer markalar genelde süreyi uzatmak suretiyle bu işi başarırken Sinbo servisleri son pişirme esnasında (ne demekse) ısı ayarı yaptığını belirttiler.


Aynı şekilde elektrik kesilince vereceği tepkiyi anlamak için fişini çekip taktığımda program resetlenerek baştan başlamış, karıştırma esnasında 1-2 dk. elektrikk kesilmesine rağmen de program kaldığı yerden devam edebilmiştir. Dolayısı ile elektrik kesilmesine karşı 2 farklı tepki ortaya çıkmıştır.


Her ne kadar gözetleme penceresi geniş olsa da, kazanın içi rahatlıkla görülememektedir.


Bu tür cihazların ayrıca kaliteli bir açma-kapama düğmesi ile desteklenmesi daha iyi olurdu.


Ekmeğin kazandan çıkarılması esnasında ekmek kazanının sapı büyük ve hareketli olduğu için ekmeğin çıkışı esnasında ekmeğe takılarak çıkmasını zorlaştırmaktadır.


Ekmek kazanının ters çevrilerek ekmeğin çıkarılması esnasında kazanın altında bulunan ve EYM içinde yuvaya oturan kısmının silindir şeklinde düz olması nedeniyle diğer kazanlarda altından tutarak silkeleme işlemi bu model kazanda çok zordur. Bu da pişmiş ekmeğin çıkarılmasını zorlaştırmaktadır.


Kullanım klavuzu ve İnternet desteği ile temel bilgilerin yanında bol miktarda tarife erişmek mümkündür.


Teknik servis yaygın desteği mevcuttur.


Sonuç:


Uygulamaların çoğunluğunda gerçek tepe kümbeti ve maya sönüm yırtığının yakalanmasında sıkıntı yaşayanlar olmasına rağmen tanınırlığı, uygun fiyatı, zengin dokümanı ve yaygın teknik servisi olması nedeniyle tercihi size kalmıştır.


Kullanım Kitapçığını buradan alabilirsiniz.



Not: Test için EYM'yi tedarik eden Sayın Pakize Çevik Hanımefendiye çok teşekkür eder, şükranlarımı sunarım.