Tefal Home Bread


Tefal Home Bread önden görünüş.


Tefal Home Bread, genel görünüşü ile karizmatik bir havası olan, derli toplu görünümlü, genel beğenisi yüksek bir ekmek yapma makinelerindendir.



Yanında gelen malzemeler. Ölçü kabı standarda uygun değil.



Fransız markası olan Tefal'in EYM'si de diğer birçok marka gibi Çin üretimli. Bunu ifade ederken bir çok forum veya blogda yazılan Tefal, Fransız malıdır ifadesinin doğrusunun bilinmesi amaçlandı. Tefal'in, diğer markalı ürünler gibi kalite standardı yüksek Çin üretimlerinden olduğunu kabul etmek gerekir.



Tefal EYM etiketi. Sitesinde gücü 600 W yazmaktadır. Temel beyaz ekmekte ortalama 400-450 Watt civarında elektrik harcamaktadır.




Olumlu Yönleri:


Tefal, ülkemizde marka olarak iyi bir yerdedir. EYM'si de bu isimden faydalanmaktadır.  


Yuvarlak hatları dolayısı ile olduğundan daha küçük ve oldukça da sevimli bir görüntüsü vardır. Yan taraflarının paslanmaz çelik olması ve kumanda panelinin ön tarafta bulunması, orta kalite plastik yapısı sağlam bir görünüm ortaya koymaktadır.


Enine doğru 750 gr. ila 1000 gr. ağırlıklarında ekmek yapabilme kapasitesine sahiptir.


Kumanda paneli kullanışlı ve kaliteli bir yapıya sahiptir.


10 ayrı program ile muhtelif seçenekler sunmaktadır. standart programların yanında yoğurtlu ekmek, tam buğday ekmeği, şekerli ekmek, süper hızlı ekmek, 2 adet hamur ve reçel gibi programlar da barındırmaktadır.



Ekmek yatay şekilde yapılmaktadır.

Yatay ekmek yapmaktadır. Ekmeğe yukarıdan baktığınızda dikdörtgen olarak görülmektedir.


Yeterli genişlikte gözetleme penceresi


Yeterli genişlikte olan gözleme penceresine sahip üst Kapağı çıkarılabilmektedir.


Pişen ekmeğin üstten görünüşü


Bazı EYM'lerde görülen ve ekmeğin tepe kısmının tamamen ya da kısmen pişmemiş olma durumu Tefal'de bariz olarak görülmemektedir. Ton farkıyla da olsa tepe kümbetini kızartabilmektedir.


Tepe Kümbeti yüksek ekmeğin üzerinde gözetleme penceresi altında oluşan ton farkı.


Kazan sapı hafif seviyeli hareket etmekte, dolayısı ile ekmeğin çıkarılması esnasında hareket etmeyerek yardımcı olmaktadır.


Hacim olarak dolgun, maya sönüm yırtığı ve tepe kümbeti belirgin, standardı rahatça yakalayabilen ekmekler yapabilmektedir.


Pişirme sonrası ve programına uygun olarak malzeme ilavesi için sesli uyarıları mevcuttur.


Enerji kesildiğinde 7 dk. boyunca hafızada tutma özelliği vardır.


15 saate kadar programlama imkanı vardır.



Plastik kalitesi Breville kadar olmasa da, en azından ilk pişirme esnasında herhangi bir koku duyulmamıştır.




Çalıştığını gösterir klavuz lamba.


Yaygın servis ağı ayrı bir avantaj olarak görülmelidir.



Olumsuz Yönleri:


Kitapçığı kalın olmasına rağmen birden fazla dil olması dolayısıyla aslında 14 sayfadan ve 8 ekmek tarifinden ibarettir. Hamur, reçel ve tatlı ekmek tarifleri de birer adet mevcuttur. Dolayısı ile ilave tarif bulunmak zorundadır. Un miktarları gr ile verildiği için tartı kullanılmak zorundadır. Ayrıca Temel ekmek tarifi uygulamasında 3 Büyük Ölçek su ilavesi yapılmak zorunda kalınmıştır. Bu da tariflerin uygulanmasında dikkat edilemsi gerektiğini göstermektedir.


Ölçü kabı standardın dışında 300 ml üzeri hacme sahiptir. Bir ölçü kabının 240 ml olduğunu bilmeyenler için uygulamada sıkıntı çıkacaktır.


EYM Gücü 650 Wattır. Uygulanan 1 nolu pişirme programında 1000 gr orta kabuk renginde 520 W elektrik harcamıştır.


Açma kapama düğmesi mevcut değildir. Dolayısı ile elektriği kesmek için fişi çıkarmak gerekmektedir. Açma kapama düğmesi olarak tanımlanan buton sadece açmaya yaramaktadır.


Çalışma esnasında boyutlarına bağlı olarak fazla sarsıntı olmamakta, ancak şaşılacak şekilde sesli çalışmaktadır. Her ne kadar alışılsa da, daha sessiz EYM'ler kullananlar için bu durum başlangıçta olumsuzluk yaratmaktadır.



Kilit mekanizması sadece sıkıştırmaya dayanmaktadır.



Ekmek kazanının yoğurma esnasında yerinden çıktığına dair bazı şikayetler almıştım. Bunun sebebi de, ekmek kazanının yukarıda resimde görüldüğü üzere sadece yanlardan sıkıştırma suretiyle yuvasına oturtulmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısı ile iyi oturtulmayan kazanın yerinden çıkma ihtimali olabilmektedir. Yapılan uygulamada kazan yerine dikkatle oturtulduğu için yerinden çıkma gibi bir sorun yaşanmamıştır.


Fırınlama esnasında metal yüzey adet olduğu üzere oldukça fazla ısınmaktadır.


Böylesi güzel bir EYM'de kek programı olmaması esef vericidir.

En büyük dezavantajlardan biri belki de kek programının olmamasıdır. Süper hızlı ekmek programı tavsiye edilse de, sulu hamurun verilen sürede pişmesi mümkün olmadığından kekin içi çiğ kalmaktadır. İlginçtir ki, tüm programlar mayalı hamurlara göre ayarlanmıştır. Kek için birden fazla programı elinizle çalışırmak zorunda kalabilirsiniz.


Yoğurma bıçağının kıvrımlı olması ekmeğin çıkarılması esnasında ekmeğin altının düz bıçaklara nazaran biraz daha fazla oyulmasına yol açmaktadır.



Sonuç:


Tefal, özellikle hanımların sevdiği ve benimsediği bir marka olması, kompakt ve yuvarlak yapısı, metal yüzeyi ve gözü okşayan kumanda paneli, standart üstü ekmeği ile açıklanan tüm olumsuzluklarına rağmen tercih edilebilir EYM'ler grubuna girmektedir. Bu arada mutlaka klavuzun içeriğinin zenginleştirilmesi gerekmektedir.



Türkçe Kullanım kitapçığı maalesef sitesinde mevcut değildir. İngilizcesi için lütfen tıklayınız.


Test amaçlı olarak kendi kitapçığından yapılan temel beyaz ekmek:




Standart beyaz ekmek için malzemeler hazır durumda



Kontrol panelinden program seçimi.



Hamur yoğrulmakta


Tepe Kümbeti ve Maya Sönüm Yırtığı görülmekte.



Kabuk detay



Kümbet detay.