SEVERIN BM 3986 Ekmek Yapma Makinesi


Severin BM 3986 EYM önden görünüş.

Severin, yüz yılı aşkın geçmişi ile küçük elektrikli ev eşyaları alanında adını duyurmuş bir Alman markasıdır. Üretimlerini Almanya'da yaparken 1995 yılından bu yana Çinde Shenzen bölgesinde kendi fabrikasında da üretimlerini sürdürmektedir.


Çift karıştırma bıçaklı ekmek kazanı görülmekte.


Ülkemizde Severin'in tek ve çift yoğurma bıçaklı modelleri satılmakta olup, pahalı markalar kategorisinde kendine yer bulmuştur.


Çift bıçakla yoğurma farkını görmek için buraya tıklayınız.


Olumlu Yönleri:


BM 3986 modeli malzeme kalitesi olarak şimdiye kadar gördüğüm en iyi EYM'lerden diyebilirim.


Komple iyi kalite plastikten imal edilmiş olup, yoğurma ve pişirmenin tüm aşamalarında her hangi bir ısınma ya da koku gibi olumsuz durumlar karşılaşılmamıştır.


Biraz büyükçe ancak güzel bir dizayna sahiptir. 1.6 kg. ekmek yapabilmesine rağmen yuvarlak hatları dolayısı ile tezgah üzerinde kendisine yer bulabilmektedir.


Solda 1 Kg. ekmek yapabilen Breville ile kıyaslandığında minyon kalmaktadır.


EYM Gücü 800 Wattır. EYM'ler içinde elektrik bakımından en tasarrufluları arasında olup, temel beyaz ekmekte ortalama 320-330 Watt elektrik harcamaktadır.



750 ila 1600 gr. ekmek yapabilmektedir.


10 ayrı program ile muhtelif seçenekler sunmaktadır. Fransız ekmeği yanında bisküvi (kek), reçel ve sandviç ekmeği gibi ilginç programlar da barındırmaktadır.

Yatay ekmek yapmaktadır.


Açma Kapama düğmesi ve üretim etiketi.


Hemen arka alt tarafında bir açma kapama düğmesi mevcuttur.


Geniş gözetleme penceresi


Geniş gözleme penceresine sahip üst Kapağı çıkarılabilmektedir.


Ara safhalarda ve yoğurmanın son 5 dakikasında malzeme ilavesi için sesli uyarıları mevcuttur.


Enerji kesildiğinde 25 dk. boyunca hafızada tutma özelliği vardır.


13 saate kadar programlama imkanı vardır.


Yoğurma esnasında beni şaşırtan bir diğer özelliği, bıçaklar diğer EYM'lerin aksine periyodik olarak sağa ve sola dönebiliyorlar olması idi. Diğer hiç bir EYM'de görmediğim bu durum beni hayli şaşırttı.


Bu EYM'nin ilginç bir özelliği de, diğer EYM'lerde sadece tam buğday ekmek programında olan önceden ısıtma sürecinin her program da olması idi. Dolayısı ile yoğurma hariç diğer programlarda BM 3986'yı başlattığınızda hiç bir hareket olmamakta, bu da konuyu bilmeyen kullanıcıya arıza heyecanı yaşatmaktadır.


Üretim yeri olarak AB gösterilmekte, Çin'de üretildiğine dair üzerinde kayıt bulunmamaktadır.



Olumsuz Yönleri:


Almış olduğum EYM teşhir ürünü olduğu için kitapçığı mevcut değildi. İnternetten yaptığım araştırmada bu konuda bazı yaygın markalar kadar kaynağa rastlayamadım. İngilizce dokümanını incelediğimde daha ziyade detaylı teknik bilgi mevcut olmasına rağmen sadece 15 adet farklı tarif görebildim ki, bunların bir kısmı damak tadımıza uymayan tariflerdi.


Yapılan uygulamalarda 750 gr - 1.000 gr. arası malzemede Tepe Kümbetinde ilginç bir bel verme oluşmuş, bu ağırlığın altında veya üstünde ise bu duruma rastlanmamıştır.



Hemen yan tarafında bulunan ekran ve kontrol paneli.


Paneli kullanım olarak sıkıntı oluşturmasa da, tuşların boyalarının hemen çıkması bir dez avantajdır. Aynı zamanda ekranı diğer EYM'ler gibi küçüktür, arkadan aydınlatmaya sahip değildir.


Ekranın görünüşü.


Emniyet amaçlı olarak cihazın elektrik kablosunun kısa tutulması kullanımda sıkıntılara sebebiyet vermektedir.


Test amaçlı olarak kendi dokümanından temel ekmek uygulaması yapılmış, tarife uygun yapılan hamur kıvamı biraz cıvık olduğunda 1/3 Cup un ilave edilmiştir. Tarif uygulamalarında dikkat edilmelidir.


İnternet üzerinde yaygın servis ağı mevcuttur ancak bu konuda herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Dolayısı ile olumlu ya da olumsuz bir fikir beyanı mümkün değildir.



Sonuç:


Ülkemizde pahalı EYM'ler kategorisinde yer alan Severin, kullanıcılarının daima memnuniyetini kazanmış bir markadır. Kaynak sıkıntısını uyarlama ile çözmek mümkündür. Büyük ekmek yapmak ihtiyacı duyan ve bedelini karşılama imkanı olanlar için iyi bir tercih gibi görünmektedir.



İnglizce Kullanım Kitapçığını buradan alabilirsiniz.


Test amaçlı olarak kendi kitapçığından yapılan temel beyaz ekmek:


Gözetleme penceresinde ekmek net olarak görünüyor.



Ekmek pişmiş durumda



Kabuk ve tepe güzel kızarmış durumda.



Tepe Kümbeti ve Maya Sönüm Yırtığı görülmekte.



EYM, yeterli hacme sahip olmayan malzeme kullanıldığında çift bıçak ve geniş ekmek kazanı sebebiyle 2 parçalı hamur gibi davranmakta ve ortada kemer oluşmakta.



BM 3986'da 1.100 gr. ekmek uygulamasında üstte kemer görüntüsü ortadan kalkmıştır (Çavdar ekmeği/farklı uygulama).


750 gr. Köy Ekmeği. Tepe Kümbeti yekpare, kemer oluşmamış.




750 gr. Beyaz Ekmek. Tepe Kümbeti yekpare, kemer oluşmamış.




Tariften iyi pişmiş, hafif ve tost ekmeği lezzetinde bir ekmek çıkmakta.



Aynı EYM'den alan bir Ekmek Dostunun önemli bir uyarısı:


Benim makinamın kapağı kapanınca bir tarafından hafif açık kalıyordu.


Severinin Türkiye Distribütörü Nil A.Ş.’den bir yetkilisine ulaştım(Cihan Bey), kendisine durumu ve konu ile ilgili rahatsızlığımı izah ettim. Inanmayacaksınız ama, Cihan Bey benden ürünün faturasını mail ile istedi ve bana komple kapak göndereceğini belirtti.


Ankara'da servisiniz yokmu sorusuna ise, önceki yapılandırmamızı lav ettik, bu dönemde işleri merkezden yürütüyoruz  ve yeni yapılandırmamızı hızla yürütüyoruz, meydana gelen problemlerde ürünü kargo ile İstanbul'a alıp(masraflar onlara ait) kısa sürede müdahale ediyoruz ifadesinde bulundu.


Süper valla


İletişim bilgileri sizde de bulunsun:


İlgili:     Cihan Umus,


e-mail: cihan@nildeniz.com


Tel:       0-212 87903 57 - 58