EYM'de Köy Ekmeği Yapımı

ve Kıvam Ayarının Tutturulması

(Görüntülü-Sesli Anlatım)




Malzemeler ve Kazana yerleştirilmeleri (56.6 MByte, 5 dk, indirmek için resme tıklayınız)



Kıvam Ayarının Yapılması (54.8 MByte, 5 dk, indirmek için resme tıklayınız)


 

Videoları indirmek için lütfen yukarıdaki fotoğraflara tıklayınız...


Hayırlı günler diliyorum.


Öncelikle Ekmek Yapma Makinesinde kullanacağımız malzemeleri biraz tanıtmak istiyorum. Bu sayede tarifleri çok daha iyi anlayacağımızı sanıyorum.


Tarifler, genel olarak; un, su, tuz ve maya temel bileşenleri ile şeker, yağ ve benzeri zenginleştirici bileşenlerden meydana gelir.


Bundan şunu anlayabiliriz ki; ekmek yapımının en temel malzemeleri un, su, tuz ve mayadır. Elimizde bu dört malzeme mevcut ise bildiğimiz köy ekmeğini ya da Fransız ekmeğini rahatlıkla yapabiliriz. Diğer malzemeler ekmeğin yapısı ve lezzetine katkıda bulunan malzemelerdir.


Malzemeleri kısaca tanıtacak olursak;


Un: EYM'de genellikle protein değeri yüksek ve özlü ekmeklik un kullanırız. Ekmeklik un bulamadığımız durumlarda genel amaçlı unları da kullanabiliriz. Bunun haricinde pasta ve böreklik veya kek ununu tercih etmeyiz. Beyaz un haricinde kepekli un veya tam buğday ununu da karışım olarak kullanabiliriz. Kepekli unlar, beyaz un içine kepek ilavesi ile yapıldığından daha ziyade tam buğday ununu tercih ediyoruz. Tam buğday ununun daha lezzetli ve besleyici olduğunu fakat dayanma süresinin maalesef daha kısa olduğunu biliyoruz.


Su: Çeşme suyunuz aşırı sert veya klorlu değilse kullanabilirsiniz. İmkanınız varsa damacana suyunu tercih ediniz. Bu konuda bir başka kural da; çok sıcak günlerde soğuk, çok soğuk günlerde de 40-45 derecelik sıcak suyun kullanılmasıdır. Bu sayede mayanın faaliyeti EYM programına uygun hale getirilebilir.


Tuz: Hem lezzet hem de mayanın terbiyesi için tuza ihtiyaç vardır. Tuz aynı zamanda hamurun da yapısını güçlendirir. Tuz olarak deniz tuzu da kullanabilirsiniz.


Maya: EYM'de en pratik olarak kullanılacak maya İnstant mayadır. Küçük paketçiklerde bulabilirsiniz. Marka olarak beğendiğinizi kullanabilirsiniz. Bu durum, aktif kuru mayanın ya da yaş mayanın hatta ekşi mayanın kullanılamayacağı anlamına gelmez, sadece kullanımının kendine has bazı püf noktaları vardır ki hepsini ekmeksanati.com sitemizde ayrıntılı bulabilirsiniz.


Şeker ve yağ; Zenginleştirici malzemeler olup, tadına, kabuk ve dokusuna etki eder. Şeker aynı zamanda mayanın faaliyetini hızlandırır, kabuk renginin karamelizasyonuna yardımcı olur. Yağ ise hem tat hem de dokunun yumuşamasında etkilidir. Yağ ilaveli ekmekler biraz daha geç bayatlar. Şeker yerine bal ya da pekmez kullanılabileceği gibi, yağ yerine de sıvı ya da katı yağlar kullanılabilir.


Malzeme ölçümlerinde ise EYM'nin yanında gelen yardımcı aparatları kullanacağız. Bunlar da sırasıyla;


Ölçü Kabı: Cup denilmektedir. Biz Ölçü Kabı diyeceğiz. Bir ölçü kabı standart 240 ml sıvı almaktadır. Beyaz un için elenmiş ise 125 gr, elenmemiş ve biraz da sıkıştırılmış ise 140-150 gr civarında un almaktadır. Tam buğday unu biraz daha ağır gelmektedir.


Ölçü Kaşığı: Bir tarafı büyük kaşık, diğer tarafı da küçük kaşık olarak kullanılmaktadır. Büyük kaşık 15 ml, küçük kaşık ise 5 ml hacmindedir. Yani 1 Büyük Kaşık, 3 adet küçük kaşığa denktir. Ağırlık olarak 1 küçük kaşık şeker 5 gr, tuz ise 5-6 gr gelmektedir.


EYM'de ekmek yapımı:


Malzemeleri öğrendiğimize göre bunları kullanarak ilk ekmeğimizi yapalım.


Kazanımızı EYM içinde çıkarıp çalışacağımız uygun alana alalım.


İçinde bıçak olduğundan ve bıçağın çalışır durumda olduğundan emin olalım. Ayrıca yerine iyice yerleşmiş olduğunu ve altında boşluk olmadığını elle kontrol edelim. Aksi takdirde bu boşluğa girecek olan taneli malzemeler (örneğin çörekotu ya da benzeri taneliler) kolaylıkla kazanımızın altını çizebilirler.


Malzemelerin muhtelif sıralanma şekilleri olmasına rağmen biz üreticinin tavsiye ettiği sıralamayı kullanalım, yani öncelikle sıvılar, sonra un ve maya haricindeki tüm malzemeler, arkasından un ve maya sıralamasını uygulayalım.


Standart tarifimizi uygulayacağız. 3 Ölçü Kabı Ekmeklik, 1 Ölçü Kabı Tam Buğday unu, 300 ml su, 1 Büyük Kaşık Zeytinyağı, 1 Büyük Kaşık Şeker, 1 Küçük Kaşık tuz ve 1.5 Küçük Kaşık İnstant Maya kullanacağız.


Öncelikle suyumuzu 1 Ölçü Kabı 240 ml olarak doldurup kazana boşaltıyoruz (Bismillahirrahmanirrahim) . Arkasından kalan 60 ml'yi ¼ Ölçü Kabı olarak hesaplayıp önceki suyun üzerine ilave ediyoruz. Burada önemli olan ölçüm seviyesinin düz bir satıhtan alınmasıdır.


Arkasından 1 Büyük Kaşık Zeytin yağını suyun içine ilave ediyoruz. Genelde Ölçü Kaşıklarının yağlanmaması için bu işlem göz kararı ya da terazi ile yapılır.


Hemen arkasından 1 Büyük Kaşık Şekeri ve 1 Küçük Kaşık tuzu da su ve yağ karışımının içine serperek boşaltıyoruz. Tuzun ve şekerin suda eriyerek daha homojen karışım yapması işimize gelmektedir.


Una gelince; sıvıların üzerini kaplayacak bir katman oluşturacak şekilde unumuzu yerleştiriyoruz. Yani, unlar sıvı ile mayayı ayırma görevi görmelidir. Unların elenmiş ya da havalandırılmış olması hamurun, dolayısıyla ekmeğin kalitesi ile doğrudan ilgilidir. Un elenmedi ise unun alımı esnasında havalandırmak gerekir. Bu da saplı bir ölçü kabı sayesinde unun almadan önce birkaç kez alınıp boşaltılması ile yapılabilir. Bu şekilde 3 Ölçü Kabı Beyaz un alıp sıvıların üzerine yayıyoruz. Daha sonra geriye kalan 1 Ölçü Kabı Tam Buğday Ununu da aynı şekilde havalandırıp beyaz unun üzerine yayıyoruz.


Son olarak İnstant Mayamızı 1.5 Küçük Kaşık olarak ölçüp, unun üzerine serpiyoruz. Maya un üzerinde ya da içinde ne kadar fazla dağılmışsa o denli verimli çalışır. Bu nedenle illa ki parmakla delik açıp oraya yığmak gerekmez. Şayet akşamdan malzemeyi koyup sabaha programı başlatacaksanız sıvılar ile mayanın temasını kesinlikle önlemelisiniz. Hatta mayayı mümkünse kazanı EYM'ye koyunca ilave ediniz.


Normal olarak Kazan şu aşamada EYM'ye yerleştirilmelidir.


Bundan önce bir konuya değinmek istiyorum. Aslında ayrı uygun bir kaba unları, şekeri, tuzu ve mayayı koyup silikon çırpıcı ile çırptıktan sonra EYM kazanında sıvıların üzerine koymak en sağlıklı yöntemdir. Arzu eden bu yöntemi de uygulayabilir.


Kazanın EYM'ye yerleştirilmesi esnasında dikkatli olunmalıdır.


Kazanımızı dikkatle EYM'ye yerleştiriyoruz ve ilk aşamada kapağını kapatarak sağa sola un sıçramasına engel oluyoruz.


Fişini takıp EYM'yi açıyoruz.


Öncelikle programı seçiyoruz, 1 nolu programı tercih ediyoruz. Kabuk olarak koyu rengi ayarlıyoruz. 900 gr ağırlığımız. Program hazır. Start/stop ya da başla tuşu ile programı başlatıyoruz.


Öncelikle EYM koymuş olduğunuz malzemeleri karıştıracak, arkasından yoğurmaya başlayacaktır. Karıştırma esnasında EYM kapağı kapalı olursa malzeme karıştırılırken EYM dışına un sıçramaz. Karıştırma esnasında bekleyelim ve silikon spatulamızı hazırlayalım.

Karıştırma bittikten sonra ilk yoğurma esnasında silikon spatulamız ile hem kenarda kalan malzemeleri ortaya alalım, hem de bu esnada kıvam kontrolu yapalım. Kıvamı kuru ise Büyük Kaşık ile azar azar su, kıvamı cıvık ise yine Büyük Kaşık ile azar azar un ilavesi yapalım.

Malzeme ilavesi esnasında hamurun kendini toplaması için 1-2 dk süre verilmelidir. Aksi takdirde kıvam ayarında sıkıntı yaşayabiliriz.


Kulak memesi dediğimiz ve kendini toparlayabilen ancak kıvam olarak da kuru olmayan orta karar yakalanınca kapak kapatılır ve ilave edilecek malzemelerimiz varsa sinyal sesi beklenir.


Yoğurma bitimine 5 dk kala ilave malzeme sinyali çalar ve bu sinyalle birlikte kapak yeniden açılıp ilave edilecek malzemeler hamurun üzerine serpiştirilir.


Program bittikten sonra 5-10 dk beklenerek ekmeğin kazan içinde kendini toparlamasına fırsat bırakılır. EYM enerjisi kesilerek kazan dışarı alınır ve ekmek silkelenerek çıkartılır. Karıştırma bıçağı ekmeğin altında kaldı ise teli yardımıyla unutmadan çıkarılır ve Ekmek, altının hava almasına izin veren nihale üzerinde pamuklu bez yardımıyla soğutulur.

Arzu edilirse 30 dk sonra dilimlenir ve dilimlenmiş halde saklanır.


Buraya kadar anlatılanlar ve çok daha detaylı bilgi, uygulamalı tarifleri ile birlikte ekmeksanati.com sitesinde bulunmaktadır. Yine de çözemediğiniz sıkıntılarınız ya da paylaşmak istediğiniz tecrübeleriniz mevcut ise bu durumda ekmeksanati.info'dan faydalanabilirsiniz.




EYM, ekmeği pişirmiş, beş-on dk bekletilir.




Köy ekmeği, tepe kümbeti ve maya sönüm yırtığı görülmekte.




Genel görünüş.



Tam Buğday Unlu Köy Ekmeği Kesidi



Hepinize sağlıklı günler ve afiyetler diliyorum.


Not: Bu kayıtlar sadece istek üzerine yapılmış olup, ev ortamında bir kerede, hiç bir prova yapılmadan, özel bir ihtimam gösterilmeksizin, tüm olumsuzluklara rağmen sadece istek üzerine gerçekleştirilmiştir. Dil sürçmeleri ve görüntü aksaklıkları lütfen affola.