Arçelik K 2710 Ekmekçim


Arçelik K 2710 (Kendi sitesinden).



Ekmekçim, Breville ile yanyana.



K 2710, Arçeliğin ilk çıkardığı, yaygın servis ve bilinen marka olma avantajıyla iyi satış yakalamış modellerindendir. Genel görünüş olarak dörtköşe yapılı, üstü plastik yanları metal, kumanda paneli sağ üstte, tek yoğurma bıçaklı yapıya sahiptir.


Önde yoğurma bıçağı, arkada standart ölçü kapları.



Olumlu Yönleri:


Yaygın servisi ve arkasında duran Arçelik adı haricinde olumlu bir yönü görülmemektedir. Bu durum Arçeliğin son zamanlarda getirdiği 2505 veya 2715 modelleri ile kıyaslanıldığında görülmektedir. K 2710, biraz da yeni nesil EYM'lere göre eskide kalmış bir model görünümündedir.


Standart özellikleri:


*700 (W) Toplam Güç

*1100 gr. Maksimum Kapasite

*8 Farklı Program Kullanma özelliği

*3 Farklı Pişirme Seçimi Özelliği (Çok,Orta,Az)

*Pişirme Takibi İçin Çam Pencere

*Zaman Program Ayarı (Timer)

*ON/Off Düğmesi


Yapmış olduğu ekmek dikine değil, Tefal, Breville veya Sinbo'da olduğu gibi daha ziyade enine doğrudur. Tabii, bunu çift yoğurma bıçaklı EYM'ler kadar geniş olması beklenmemelidir .



Hemen arka alt tarafında bir açma kapama düğmesi mevcuttur.


Yeterli genişlikte gözetleme penceresi


Yeterli genişlikte bir gözleme penceresine sahiptir.


Pişen ekmeğin üstten görünüşü


Bazı EYM'lerde görülen ve ekmeğin tepe kısmının tamamen ya da kısmen pişmemiş olma durumu Arçelik K 2710'da bariz olarak görülmemektedir. Çok hafif bir ton farkıyla da olsa tepe kümbetini kızartabilmektedir.


3 saatlik standart ekmek programında koyu renk kabuk seçildiğinde ortalama 340 Watt enerji harcamaktadır.


Yaygın servis ağı ayrı bir avantaj olarak görülmelidir.



Olumsuz Yönleri:


Arçelik K 2710 incelemesi esnasında daha önce değerlendirilen EYM'lere nazaran çok daha fazla olumsuz yönlerle karşılaşmak doğrusu beni hem şaşırttı hem de üzdü. Ayrıca diğer hiçbir EYM'de başıma gelmeyecek kadar olumsuz bir durumla da karşılaştım. Sırasıyla:


1. Dış görünüş ve malzeme kalitesi: Üst kısmı ve kapağı plastik, yan tarafları ise ince metal bir malzemeden yapılmıştır.


Bu EYM'de kapak, değişebilen bir aralığa sahip. Fotoğrafın üzerine fareyi sürükleyerek olması gereken şekli görebilirsiniz.



2. Pişirme esnasında aşırı ısınma: Metal yüzey, pişme esnasında ısınmaktadır.  Bu ısınmanın sonucunda test edilen EYM'de renk dönmeleri ya da kusmalar meydana gelmiştir. Bu kusmaların sadece test edilen EYM'de mi yoksa diğer bütün EYM'lerde de olup olmadığı bilinmemektedir.


Görülen renk kusmaları.


3. Kapak açılınca çalışmama: En fazla zorlayan olumsuzluk bu olmuştur. Kapağın menteşesinde bulunan bir anahtar, kapağı açtığı anda EYM'yi durdurmakta, dolayısıyla dışarıdan müdahaleyi zorlaştırmaktadır. Her ne kadar emniyet tedbiri gibi görülse de, tedbir, süreci tersine çevirmekte, hamur kıvamını ve müdahaleyi çok zorlaştırmaktadır.


4. Gürültülü Çalışma: Testini yaptığım tüm EYM'ler içinde gürültülü çalışma bakımından K 2710'a yaklaşabilen olmamıştır. Bu gürültü seviyesi ile gece saat 22.00'den sonra çalıştırılmamalıdır. EYM'nin zamanla daha gürültülü çalışacağı da göz önüne alınmalıdır.


5. Ekmek Büyüklüğü Ayarı Mevcut Değil: Sadece 1.100 gr ekmek için ayarlanmış. 750 gr veya benzeri ekmek yapmak isterseniz bunun için bir ayar konulmamıştır. Dolayısıyla küçük hacimli ekmeklerin özellikle pekmez, bal konduğunda kavrulma tehlikesi mevcuttur.


Sadece program seçimi, pişirme seçimi, zamanlayıcı ve başlatma/durdurma düğmeleri mevcuttur, ekmek büyüklüğü seçme şansı bulunmamaktadır.



6. Yetersiz Program Sayısı: Rakibi EYM'lere nazaran 8 program ile yetersiz kalmaktadır. Örneğin bir reçel programı mevcut değildir.


7. Ekmek Kazanı Kulpu Rahatsızlık Veriyor: Pişen ekmeğin dışarı alınması esnasında Ekmek Kazanının altında bulunan kavrama mekanizması rahat tutulamadığından sallayarak ekmek çıkarma zor olmakta, bu arada Kazan kulpu serbest kaldığından takılarak ekmeğin çıkmasını zorlamakta ya da tepe kümbetini ezmektedir.


8. Kapağı açık çalışmıyor ancak Pencereden de İçerisi Görünmüyor: Pencereden içerisi özellikle ilerlemiş safhalarda rahatlıkla gözlenememektedir. Bu da , kapak açık müdahale edilemediğinden ekmek hakkında ön fikir oluşturamamakta, müdahaleyi zorlaştırmaktadır.


9. Hacimsiz Ekmek Yapımı: Diğer EYM'lerde olmadığı kadar özen gösterilmesine ve 500 gr'ı aşkın un kullanılmış olmasına, Autolyse yapılmasına rağmen standartları zor yakalayan, küçük hacimli, sıkı bir ekmek ortaya çıkmıştır. Diğer EYM'ler ile kıyaslandığında EYM'nin (yapılan test pişirimi dahilinde) ekmek yapabilme yeteneği zayıf görülmüştür.


10. Durdurma Tuşuna Basıldığında ya da Elektrik Kesildiğinde Programın Kesilmesi: Elektrik kesildiğinde veya kazara Durdurma tuşuna basıldığında program kaldığı yerden devam etmemektedir. Kaldığı  yerden devam etme özelliliğinin olmaması özellikle kısa süreli kesintilerin sık görüldüğü Ülkemiz'de telafisi mümkün olmayan sıkıntılar oluşturabilecektir.


11. Nispeten Kısa Enerji Kablosu: Essenso'ya nazaran biraz daha uzun olan Enerji kablosu EYM'yi prize yakın kullanmak zorunda bırakmaktadır.


12. Yetersiz Kitapçık ve Tarifler: Klavuz tamamı 15 sahifeden meydana gelmekte, sadece 7 adet tarif barındırmaktadır.


13. Üzücü bir Olay; 1-2 defa kullanılmış EYM'nin kazanı başlangıçta kontrol edilmiş ve pürüzsüz olduğu görülerek Test Ekmeği yapılmıştır. Test Ekmeğinde Klasik DeLonghi ekmeği yapılmıştır. Test esnasında EYM kazanına silikon spatula ile dahi müdahale edilmemiş, EYM'nin hamur toplama kapasitesine bakılmıştır. Pişen ekmek, kazan hiç bir yere değdirilmeden çıkarılmış, daha sonra sadece su ile çalkalanmıştır. Pamuklu bir bez ile özenle kurulanmış, kurulama sonrasında dipte kalan kurumuş ve teflona yapışmış kırıntılar parmak ucu ile çıkarılmak istenildiğinde yanmaz-yapışmaz kaplama sıyrılmıştır. Bu üzücü olay üzerine tanıdık bir servisten ücreti karşılığı yeni bir EYM kazanı siparişi verilmiştir. Sevindirici olan, en azından yaygın servisi ve uygun fiyata temin edilebilen kazan olmuştur.


Fareyi fotoğraf üzerine getirerek sıyrılmış kısmı daha yakından görebilirsiniz.




Sonuç:


Arçelik marka K 2710 model EYM alıp çok güzel ekmek yapanları ve memnuniyetini bildirenleri yorumlarda görmek mümkün. Fiyatına göre kıyasladığınızda tabiiki son karar sizin.



Kullanım kitapçığını buradan alabilirsiniz.


Test amaçlı olarak DeLonghi Klasik Ekmeği:




Standart beyaz ekmek için malzemeler hazır durumda



Kontrol panelinden program seçimi.



Ekmek hazır durumda



Tepe Kümbeti ve Maya Sönüm Yırtığı görülmekte.



Kabuk detay



Oluşan maya sönüm yırtığı.



Doku.



Not: EYM'nin tedariğinde yardımcı olan Elite Tekstil sahibi Sayın Râna Hanıma teşekkürü bir borç bilirim.