Arçelik K2715

Çift Kazanlı Ekmek Yapma Makinesi İncelemesi


Kaynak: EkmekSanati.info'dan alınmıştır.



Öncelikle makinemizin Dış Görüntüsü, Kazan bölümü ve kutu içeriği ve benim ilk ekmeğim ile ilgili fotoları aşağıda ekledim. EYM'nin iç ve dış görünümleri, aparatları bu şekilde.


Genel Görünüş


EYM Kazanları, Ölçü Kabı, kaşıkları ve çengeli.


Ürünün malzeme kalitesi tatmin edici. Kapak kısmı metal kaplamalı, üzerinde de 2 adet yuvarlak gözetleme penceresi mevcut. Gözetleme pencereleri için herhangi bir ışıklandırma tertibatı yok. Aydınlık ortamda içerisi gözüküyor ama özellikle akşamları iç ışıklandırmayı arıyorsunuz. Bence önemli bir eksiklik. Özellikle yeni kullanıcılar eserlerini görmek, her aşamasını takip etmek isteyeceklerdir.


Ürünün kablo boyu şaşırtıcı şekilde kısa. Bunun önemli bir açıklaması var mı bilmiyorum ama ben en az 1.5 metre olsun isterdim.


Arçelik 2 ayrı kazana sahip ve doğal olarak da 2 ayrı kazan için ayrı ayrı karıştırıcı kollar. Tekli kazanda 2 adet karıştırıcı kol var. Çiftli kazada ise her bir bölme için ayrı ayrı tekli karıştırıcılar var. Gözetleme gözü de çiftli bu yüzden. Çiftli kazanda aynı anda 2 adet farklı ekmek yapabiliyorsunuz. Mesela biri normal ekmek iken, diğeri katkılı ekmek olabiliyor, ya da siz nasıl isterseniz.


Çiftli Kazan



Tekli Kazan


Kullanma kılavuzunda kazanın makineye çevirerek yerleştirileceği yazıyor ama bu yanlış zira kazanı yerine bastırarak direkt takıyorsunuz ve yine yukarı doğru direkt çekerek çıkarıyorsunuz.


Makina ilk kullanmadan önce kılavuzda da uyardığı gibi 10 dk. fırınlama modunda çalıştırılıyor. Bir miktar koku çıkıyor. Bu aşamadan sonra üründe plastik, kablo vs. kokudan eser kalmıyor.  Mayalama ve buram buram ekmek kokusu dağılıyor her yana. Bunu da belirtmek gerekir. Bazıları için bu rahatsızlık verebilir. Ben ise bayılırım ekmek ve toprak kokusuna.


İlk ekmeğinizi yapmadan önce de kazan içindeki bıçakların takıldığı mili iyice yağlamak, yağladıktan sonra bıçakları tam olarak yerleştirmek çok önemli. Zaten bu durum kılavuzunda da önemle belirtiliyor. Ekmek hazır olunca spatula ile kenarları açılıp, kazandan alındıktan sonra ilk iş, ekmek içinde kalan bıçakları çıkarmak olmalı. Bunları çıkarmak içinde ürünle birlikte gelen bir tel mevcut. Bu paragrafta yazanlara dikkat etmeseniz vay halinize diyorum, vay ki vay…


Arçelik K2715’in zamanlayıcısı oldukça başarılı. Mesela ekmek programını başlattıktan kaç saat sonrasına ekmeğiniz hazır olsun istiyorsanız zamanlayıcıyı o kadar saat sonrasını işaret edecek şekilde ayarlıyorsunuz. Örneğin Gece 22:00’da başlatacaksınız, ekmeğin de sabaha 09:00 da hazır olmasını istiyorsunuz. Bu durumda zamanlayıcıyı 11 olarak ayarlıyorsunuz, 22:00 + 11 = 09.00 oluyor. Yani hiç kafa yormanıza gerek kalmıyor. Bu özelliği bence çok güzel. Bu arada zamanlayıcıyı maksimum 13 saat olarak kullanabiliyorsunuz.  


EYM ile, Büyük 1100 gr, Küçük 800 gr, Çiftli 500 gr (tek hazne için) ekmekler yapabiliyorsunuz. Pişkinliğini az, orta, çok şeklinde ayarlayabiliyorsunuz.


İşlemleri şu şekilde yapıyor: Yoğurma 1 (3-14 dk.)- Kabartma 1 (20-60 dk.)-  Yoğurma 2 (8-24 dk.)-  Kabartma 2 (1-60 dk.)-  Kabartma 3 (20-120 dk.)-  0-80 dk. pişirme ve 0-120 dk. sıcak tutma.


Makinede bir çok hazır programın yanında tüm aşamaları manuel olarak ayarlamanızı, kontrol edip, yönlendirmenizi sağlayacak işlem seçimi de mümkün oluyor. Bunun için özel programı seçtikten sonra İşlem seçimi düğmesi ile ekmek yapmanın tüm aşamalarını zamanlayabiliyorsunuz.


Ürün elektrik kesilince 15 dk. hafızasını çalıştırabiliyor. Reçel programı mevcut. Kek programı adı altında özel bir programı yok. Üzerinde başlatma durdurma düğmesi var. Pause olayı ise ya yok ya da ben bulamadım. Eğer ayarladığınız program bittikten sonra bu düğmeye uzun basıp makineyi kapatmasanız ya da fişi çekmeseniz otomatikman ısıtma işlemine başlayıp 2 saat kadar daha çalışmaya devam edecektir.


Ölçü kabı en son 200 ml olarak işaretlenmiş ancak bardağın ağzına kadar tüm birimleri izlediğinizde, bardak tam dolu olunca 240 ml olarak ölçüleniyor. Küçük ve büyük kaşıkları her makine gibi standart şekliyle geliyor.


Ekmek pişmiş durumda



Ekmek kabuk ve doku kesidi


Pişme esnasında makinenin dışını özellikle yokladım, rahatsız edecek bir ısınma ile karşılaşmadım. Herhangi bir sarsıntı, sallanma durumu da söz konusu değildi. Bu konuda başarılı buluyorum.


Ürünün fiyatı değişkenlik gösteriyor; kimi yerde 165 tl iken ben internetten 100 tl’ye kampanyalı iken aldım. Dolayısı ile Fiyat/Fayda benim açımdan yeme de yanında yat gibi bir durum oldu.


Aldığım için hiçbir şekilde pişman değilim. Arçelik yaygın servis ağı ve yedek parça kolaylığı ile tercihlerde öne çıkabiliyor.


Son olarak ürün ebatları rahatsız edici büyüklükte değil, çokta küçük değil. Mutfağınızda şık duracağını düşünüyorum. Üstü metalik görüntülü ama tamamı gümüş renk bir alternatifi olsa ankastre mutfağı olanlar daha çok tercih ederdi gibime geliyor.


Umarım Arçelik K2715 hakkındaki bu incelemem faydalı olmuştur. kullanma kılavuzuna da şu linkten ulaşabilirsiniz:


http://download.arcelik.com/Download.UsageManuals/22577_K-2715-Ekmek-Yapma-Updated.pdf




sorularınız için: ekmeksanati.info'dan @azkural