Essene (Manna) Ekmeği


Essene = Manna Ekmeğinin genel tarifi:


- 2 Su Bardağı Sert buğday (500 gr Kadar)

- 10 gr tuz (isteğe bağlı)

- Yeterince Su


Buğdaylar ilk önce 3-4 litrelik bir kavanoza alınır. Üzerine buğdayın 2 misli olana kadar su eklenir. Kapağı hafiçe kapatılır. Çok az hava almasına müsade edilir. 12 saat mümkünse karanlık bir yerde beklenir. Suyu süzülür. Bu arada buğdaylar iyice şişmiş ve kavanozda daha fazla yer kaplamaya başlamıştır. Tekrar temiz su ile doldurulur ve bekletmeden suyu tekrar süzülür. Kısaca durulama yapmış olduk. Yine 12 saat ağzı hafif aralık olcak şekilde kapatılır, beklenir ve tekrar su doldurulup suyu süzülür. Bu durum buğdaylar filizlenene kadar devam edecek. Yani günde 2 defa durulama yapılacak.


2 gün içerisinde buğdayın filizlendiği görülür. Ortalama 3-4 gün içerisinde de buğdaylar ekmek yapmaya hazır hale gelecektir. Ara sıra kavanozu sallamak lazım ki; altta kalanlar küflenmesin ve köklenmeye başlayan buğdaylar birbirinin içine geçip sıkışıklık oluşturmasın. 


Filizler buğday tanesinin 2 misli olunca filizlenmiş buğdayı rondo, değirmen veya en ideali taş havanda macun haline getirmek. Su ilave etmeye gerek yok. Fakat yine de buğdaylar az su çekmişse çok sıkışık bir bulamaç olmuşsa buğdayları ezerken bir miktar su eklenebilir. Dikkat edilecek nokta; daha sonra un ilavesi yapılmayacağı için çok sulu olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde çalışılması mümkün olmaz.


Tuzu da ilave ederek, iyice hamur gibi yoğuruyoruz. Filizlenme aşamasında gluten yapısı çöktüğü için artık yeni ürünümüz gluten içermez bir halde olacak. Bu da demektir ki; ekmeğimiz kabarmayacak. Fakat ekmeğin iç dokusu yine de yumuşacık olacaktır.


Bu noktada hilelere başvuruluyor. Ekstradan 500 gr un ilave ediliyor. İçerisine kabartma tozu, yumurta gibi şeyler ilave ediliyor. Fakat bunların hepsi olması gerekeni engellemekten başka birşey değil. Lüzum da yok. Ayrıca daha farklı tatlar vermesi için içerisine fındık, ceviz, fıstık veya meyve eklenebiliyor. Ben bunlara da taraftar değilim. Sağlıklı ekmeği sağlıksız yapmaktan başka birşey olmazlar.


Hamuru ister benim yaptığım gibi yuvarlak ve yassı bir tavaya koyabilirsiniz, isterseniz de daha küçük parçalar halinde, istediğiniz şekli verebilirsiniz. İsterseniz de ince uzun ekmek tavalarına koyabilirsiniz. Orjinali yuvarlak ve yassı (flat) diye öğrendim...


İşin en ilginci fırınlama aşaması. 110-120 derece fırında 2.5 - 3 saat kadar üzeri kahverengi olana kadar pişirilecek. Çok fazla koyulaştırmamak lazım. Zaten iyice kalın ve gevrek oluyor. Üzerini daha fazla yakmak lezzetini kaçıracaktır.


Ekmekteki püf nokta; buğday tanesinin içerisindeki nişastanın filizlenme aşamasında şekere dönüşmesidir. Gluten yapısı da çöküyor. Bu durumda gluten hassasiyeti olanlarla, allerjik durumu olanlar rahatlıkla tüketebiliyor. Tadı da tatlımsı oluyor. Gösterişli ekmek aramayanlar için çok sağlıklı bir ekmek. Ben tadını çok beğendim daha da lezzetli yapma çalışmalarım devam edecek...



Get Adobe Flash player