Kestane Ballı ve Zencefilli Ekmek



Kestane balı ve zencefilin faydalarını bilmeyen yoktur. Varsa da sayfanın altına kısaca değinilmiştir. Kestane balınının kendine özgü olan ve alışkanlık yapan lezzetini taşıyan bu nadide ekmeğin tarifi "EYM'nize Hayran Bırakacak 69 Uygulamalı Tarif" kitabından uyarlanmıştır.



Kestane Ballı ve Zencefilli Ekmek



Malzemeler:

( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Ölçü Kaşığı; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Ölçü Kaşığı; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)


900 gr. Ekmek için:


320 ml Ilık Su.

2 Büyük Kaşık Kestane Balı.

1 Küçük Kaşık Tuz.

1 Büyük Kaşık Zeytin Yağı.

1 Büyük Kaşık Limon Suyu.

250 gr (yakl. 2 Ölçü Kabı) Elenmiş Ekmeklik Un (Olin Un).

250 gr (yakl. 2 Ölçü Kabı) Elenmiş Noodle Unu (Eriş Un, yoksa ekmeklik un).

1 Küçük Kaşık Döğülmüş Zencefil.

1.5 Küçük Kaşık  İnstant Maya (Yuva Maya).


Teknik: EYM Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde EYM Ekmeği yapımında anlatıldığı aynı sıra aynen takip edilir. Buna göre:


Uyarı: Malzemelerin Oda sıcaklığında olması gerekmektedir.


Uyarı: Malzemeler konulmadan EYM hamur kazanı içinde karıştırma bıçağının yerleştirilmiş olduğundan emin olunuz.



Kestane Balı.


Unların elenmiş olmasına özellikle dikkat ediniz. Malzemeler, EYM'nin hamur kazanına yazılan sıraya uygun olarak konulur.


EYM'nin hamur kazanı makine içinde yerine yerleştirilir.


Temel Ekmek programı,  900 gr. ağırlık, orta veya koyu  ekmek kabuğu rengi seçilir, start tuşuna basılarak program başlatılır.


Uyarı: Tüm tariflerin kullanılan malzeme, sıcaklık, mevsim, yükseklik gibi dış etkenler nedeniyle kontrolü gerektiğinden EYM Ekmeği tekniğinde detaylı anlatıldığı gibi ilk yoğurma anında hamur kıvam kontrolu yapılarak kuru ise 1'er Yemekkaşığı su, cıvık ise kuru ise 1'er Yemekkaşığı un ilavesi ile kulak memesi kıvamı yakalanır. Aşırı un ilavesi yapılıp hacim büyür ise taşmaması için EYM durdurulup fazla hamur alınır, EYM çalışmaya devam edilir veya program baştan başlatılır. Alınan kısım atılmayarak buzdolabına konur ve bir sonraki hamura ilave edilir.



Program bittikten sonra EYM'den çıkarılmadan 10 dk. beklenir, dikkatlice çıkarılarak hava alabilmesi için ızgara üzerinde pamuklu beze sarılarak dinlendirilir.



Genel görünüş.




Yakın görünüm.




Doku.



Afiyet olsun.


Kestane Balı ve Zencefilin Faydaları:


Her ikisinin de faydası sayılamayacak kadar çok olup, kısaca:


Kestane Balı:

Koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan kestane balı, antiseptik özelliğiyle tanınır. Araştırmalarda antibiyotik özelliği olduğu tespit edilmiştir. B ve C vitaminleri açısından zengin olan Kestane Balı kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar. Kestane Balı solunum ve sindirim sistemlerini olumlu etkilemektedir.


Zencefil:

Zencefil, Kur'an'da (İnsan Suresi, 17. Ayet) adı geçen tek baharattır. İştah açar. Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür. Vücudu terletir. İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı faydalıdır. Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır. Bulantıları gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler. Vücut direncini, bedensel ve zihinsel gücü arttırır. Mikrop öldürücüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanserin bazı türlerine karşı koruyucudur. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur. Bağırsak bozukluklarını giderir. İshali keser.